Manapság egyre több fiatal vállal iskola mellett alkalmi, vagy esetleg főállású munkát. Sok egyetemista a tanulmányai finanszírozásának céljából akar dolgozni, másoknak egyszerűen pénzkiegészítés. 

 Nem rég olvastam egy hozzászólást. Így szólt: „jó lenne a suli mellett valami olyan munkát találni, ami nem fizet rosszul, vagy amiből legalább a rezsit fizetni tudom”. Egyértelmű, hogy a diákoknak is vannak kiadásaik, de nagyon nehéz elhelyezkedniük szakmai tapasztalat híján.

Sokan keresnek irodai állást, gondolván, hogy az kevésbé megerőltető, mint mondjuk egy gyorsétteremben dolgozni. Ugyanakkor annál nehezebb is ilyet találni, hiszen ott mára nagyon fontossá vált a nyelvtudás, a számítógépismeret és nem árt, ha van szaktudása, hogy valamilyen módon kitűnjön a többi 200 jelentkező közül.

Itt kezdődnek a problémák. Felmerül a kérdés, hogy egy kezdő egyetemistának vajon milyen szakmai tapasztalatai lehetnek? Általában semmilyen és mivel nincsen, nem is kaphatja meg az állást, ezáltal nem is tud szert tenni ilyen ismeretekre. Így nincs más választása, marad a gyorséttermi munka, ami nyilván kevésbé fizet jól és sokkal fárasztóbb is. Ezen kívül megvan az esélye, hogy benne is marad. Nekem is van olyan ismerősöm, aki iskola mellett munkát vállalt egy McDonald’s-ban, mondván, hogy csak ideiglenes. A számlái és a költségei viszont nem változtak, a szülei nem tudták segíteni, így diplomája azóta sincs, viszont a mai napig ott dolgozik.

Természetesen ez nem mindenkinél van így. Nem akarok senkit eltántorítani a diákmunkáktól, mert tény, hogy minél korábban kezdi el valaki az önálló életet, annál talpraesettebb lesz később. A munka neveli az embert. Mindössze arra kell ügyelni, hogy ne tévessze senki szem elől azt a célt, hogy tanulni akar és lehetőleg ne olyan állást szerezzen magának, ami lefoglalja az összes szabadidejét.

B.Anett 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujsagiroszak-akg.blog.hu/api/trackback/id/tr142766589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása